Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek yaklaşık 10 bin öğrencinin, ÖSYM tarafından kendi tercihleri dışında değişik kentlere gönderilmesi tepkilere neden oldu.
Kızıltepe Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 öğrenci, daha önce sınavlarda kopya çekildiği gerekçesiyle kara listeye alındıklarını, bu şekilde cezalandırıldıklarını söyledi.
Kızıltepe Belediyesi Eğitim Destekevi Müdürü Nurullah Tunç da son yapılan sınavda ilçenin kopya ithamına maruz bırakıldığını, kopya çekmek için bir suçlu aranıyorsa bunun öğrenci değil ÖSYM’nin kendisi olduğunu iddia etti.
Tunç, “Kızıltepe’de bu yıl yaklaşık 10 bin öğrencimizin önemli bir kısmı istekleri dışında Kayseri, Trabzon, Bolu, Adana, Malatya, Adıyaman, Kıbrıs, Muğla, Elazığ, Sinop, Edirne, Eskişehir gibi yerlerde sınava girecekler. Öğrencilerimiz büyük bir stres içerisine girmiş, psikolojileri bozulmuştur. Bu öğrencilerin olası bir başarısızlıklarının faturasını kim ödeyecektir sayın ÖSYM” dedi.
Tunç, bölgenin ekonomik şartları göz önüne alındığında ailelerin çoğunun zorlanacağını, kimi öğrencilerin de bu nedenle sınava giremeyeceğini söyledi. Tunç, öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesini istedi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde de bir grup öğrenci, YGS için uzak kentlere gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, ÖSYM’nin istekleri dışında yer belirlemesini protesto etti. Öğrenciler, “Ailelerimiz okuma yazma bilmediği için bu şehirleri özellikle seçtiğimizi düşünüyorlar. Sınav öncesi büyük stres yaşıyoruz” diye konuştu.
‘300 veya 400 liraya mal oluyor’
Basın açıklamasını okuyan Turan Bilgeç, “Sınav için bu şehirler seçilirken, genelde öğrencilerin ekonomik, sosyal ve psikolojik durumlarının göz önüne alındığı belirtiliyor. Son iki yılda belirlenen şehirler bize çok uzak.
En az 300 veya 400 liraya mal oluyor. Bu miktar da ailelerimizin bir aylık geçim parası. Ekonomik durumumuz ortada” dedi.