Eşme’de, 22 Mart gecesi ortadan kaybolduktan 9 gün sonra eğitim gördüğü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun (YİBO) foseptiğinde cesedi bulunan Umut Balık’ın (10) cenazesi gözyaşlarıyla uğurlandı. Cesedin bulunmasına, 2 sivil polisin foseptiğin açık kalmış kapağını kapatan kaloriferciyle yaptıkları sohbetin neden olduğu ortaya çıktı. Okul yönetiminin de kapağı kapattığını bilmesine rağmen olayı polise geç bildirmesi soru işaretlerine neden oldu. Uşak Valisi Özdemir Çakacak, kentteki YİBO’larda özel güvenlik görevlisi bulunması talimatını verdi.
Umut’un dün sabah alınan cenazesi, cenaze yıkama aracıyla, annesi Hanım ve babası Ercan Balık’ın da bulunduğu yakınlarının evinin önüne getirildi. Bu sırada Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Uşak Emniyet Müdürü Cafer Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, YİBO Okul Müdür Vekili Mustafa Aydın, Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım ve Umut’un öğretmenleri ailenin acısını paylaştı.
Özel güvenlik talimatı
Vali Çakacak, “Acımız çok büyük. O bizim evladımızdı. Olayda ihmal olup olmadığı soruşturma sonrası ortaya çıkacak. Bu olayın ardından kentteki 3 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na özel güvenlik kurulması talimatı verdim” dedi.
Cesedin bulunmasına, umut kaybolduğu günden itibaren okulda görev yapan iki sivil polisin, foseptiğin açık kalmış kapağını kapatan kaloriferciyle yaptıkları sohbetin neden olduğu öğrenildi. Okul yönetiminin olayı emniyet yetkililerine geç bildirmesi ise akıllarda soru işareti bıraktı. Bu arada, Umut’un güvenlik kameralarına yakalanmadan okuldan uzaklaşmak isterken foseptiğe düştüğü de ileri sürüldü. Kameraların olay günü saat 16.46’dan ertesi gün saat 09.00’a kadar çalışmadığı, bilgisayarın da arızalandığı bildirildi.
Olayda cinayet ihtimali gözükmediğini kaydeden Uşak Emniyet Müdürü Şahin, “Cesedin bulunmasından bir gün önce, iki memur arkadaşımız okuldaki kaloriferciyle tekrar görüştü. Kaloriferci, ‘foseptik çukurlarının birinin kapağının, Umut’un kaybolmasının ardından, okulda görevli bir müdür yardımcısı tarafından kapattırıldığını’ söyledi. İpucu geç geldi. Bize önceden bildirilseydi oraya yönelirdik” dedi.
Umut’u son kez gördüler
Umut’un cenazesi yıkanırken, anne ve babasına son kez gösterildi. Evladına son kez bakan Hanım Balık, “Benim Umut’um bu olamaz. Ona hiç benzemiyor. Yavrumu bana getirin. Yatak, yorganının üzerine yatırın. Onu benden koparmayın. Çok özledim onu. Yatağında yatırmadan göndermem” diyerek feryat etti. Bazı yakınları da “O cennet çocuğu” diye bağırdı.Umut’un, üzerinde çiçekler bulunan kendi battaniyesine sarılı cenazesi yıkanmasının ardından ilçede cenaze namazlarının kılındığı alana getirildi. Buradaki cenaze namazının ardından Balık’ın üstü açık tabutu, omuzlara alındı. Çakacak ile Hanım ve Ercan Balık da tabutu bir süre taşıdı. Hanım Balık, oğlunun tabutuna el sallayarak “Güle güle oğlum” dedi. Hanım Balık, oğlunun mezarına toprak attı.
Ersin, Çubukçu’ya sordu:
‘Öğretmeni niye açığa almadınız?’
TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ahmet Ersin, Eşme YİBO öğrencisi Umut Balık’ın ölümünden birinci derecede devletin sorumlu olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu için “Oraya gitmesini bırakın, derhal istifa etmesi lazım” iddiasında bulunan Ersin, şunları kaydetti: “Devlet kendisine emanet edilen çocuğun yaşamını koruyamamıştır. Birinci derecede suçlu devlettir. İkinci suçlu Milli Eğitim Bakanı’dır. Çünkü bu okulda iki ay önceki tecavüz rezaletini biliyor, güvenlik sorunu olduğunu biliyor. Buna rağmen hiçbir önlem almadı.” Güvenlik soruşturması yapılmadan, hizmet alımıyla işe alınan görevlilerden birinin tecavüz skandalına karışan isimlerden olduğuna dikkat çeken Ersin, şöyle konuştu: “Müdür yardımcısının da adı geçiyor açığa alınması gerekiyor, ama Giresun’a tayin etmişler. Çubukçu’ya ‘Çocuğun ölümünden sorumluluk duyuyor musunuz’ dedim. Aramızda bir diyalog geçti. Çubukçu’ya, aynı okulda meydana gelen tecavüz skandalına karışan öğretmenin neden açığa alınmadığını, memuriyetten çıkarılması için neden girişim yapılmadığını sorduğumda bana, ‘Biz onu erkek okuluna gönderdik. Açığa alsak bir şey değişmiyor, mahkemeyle dönüyorlar’ yanıtını verdi.”
Meclis araştırması açılsın
Bu arada CHP'li Mehmet Sevigen, Umut'un cesedinin 9 gün sonra foseptik çukurunda bulunmasıyla gündeme gelen Yatılı İlköğretim Bölge Okulları hakkında Meclis araştırması açılmasını istedi.