Trabzon’da, halkı kontör dolandırıcılarına karşı bilinçlendirmek için çalışma yapan polis, hiç tahmin etmediği fıkra gibi bir durumla karşılaşınca, bazı değişiklikler yapmak durumunda kaldı.
Alınan bilgiye göre, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, vatandaşların mağdur olmasını engellemek için, bir süre önce, kentin işlek caddeleri, marketler ile banka şube ve ATM’leri önüne, kontör dolandırıcılığına karşı, yaklaşık bin uyarı broşürü astı.
Emekli ve çalışanların maaş aldığı tarihlerde artan kontör dolandırıcılığına karşı halkı bilinçlendirmeyi amaçlayan polis, bu broşürlerde, "Sizi telefon ile arayarak, kendisini polis, asker veya adliye personeli olarak tanıtan kişilerce çeşitli sebepler gösterilerek yapılan cep telefonu kontör taleplerine itibar etmeyiniz. Unutmayınız ki polis kontör istemez" uyarısına yer verdi.
Bu çalışma sonucu son günlerde kontör dolandırıcılığı sayısında önemli azalma olduğunu tespit eden polis, bu sefer, kontör yerine para isteyen dolandırıcıların mağdur ettiği vatandaşlarla karşılaştı.
Banka ATM’sinden işlem yaptıktan sonra kendisini arayan ve polis olduğunu söyleyen bir kişinin istediği hesaba 5 bin lira aktardıktan sonra dolandırıldığı anlayarak Çarşı Polis Merkezi’ne başvuran bir vatandaş olduğu yönünde bilgi alan Toplum Destekli Polis Amirliği ekipleri, önce astıkları uyarı broşürlerinin, yerinde olup olmadığını kontrol etti.
Broşürlerin yerinde olduğunu gören ekipler, polis merkezine giderek, mağdur vatandaş ile dolandırıcılığın nasıl yapıldığına ilişkin görüştü.
Görüşme sonunda vatandaşa, "Biz bu konuda ATM önüne uyarı broşürleri astık. Görmediniz mi? diye sordu. Vatandaşın, "Gördüm, okudum da. Ama orada kontör yazıyordu" cevabını alan polis, benzer başka mağdurların da ortaya çıkması üzerine, yeni bir karar aldı.
Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, "Kontör dolandırıcılığı" başlıklı uyarı broşürü metnindeki, "Unutmayın ki polis kontör istemez" ifadesini, "’Unutmayın ki polis kontör ve para istemez" şeklinde değiştirdi.
Hazırlanan yeni broşürler, banka şubeleri, ATM’ler ve kentin işlek yerlerindeki eskileriyle değiştiriliyor.
-UYARILAR İŞE YARIYOR-
Yetkililer, neredeyse her üç kişiden birinin mağdur olduğu kontör dolandırıcılığına karşı, yapılan uyarılar nedeniyle vatandaşların daha dikkatli olduğunu belirtti.
Bir akrabasının başına gelen ve kendisininde bizzat şahit olduğu dolandırıcılık olayını anlatan Ercan Akar, AA muhabirine şunları anlattı: "Akrabamın cep telefonuna, ’Bize 250 kontör yükleyin, 10 bin lira kazanın’ şeklinde mesaj geldi. Daha sonra kendisiyle kontör yüklemeye gittik.
Ancak kontör yüklemeden önce, yaşanan olayları hatırlayarak, bunun dolandırıcılık olduğunu anladım. Akrabamı uyardım ama bana inanmadı ve 250 kontöründen oldu.
Vatandaşlarımız artık bunlara kanmamalı." Bu uyarıyı okuduktan sonra artık kendisinden kontör istendiğinde belki polise gitmeyeceğini ama en azından o numarayla ilgilenmeyeceğini belirten Akar, "Çünkü neyin ne olduğunu artık biliyoruz" dedi.